צעדים בהתקרבות

פאנל השראה

אנשי רוח ונפש ישראלים ופלסטינים


حلقة بمشاركة مفكرين/ات وملهمين/ات فلسطينيين/ات في مجال الروح والنفس

מדברים הקשבה, שיתוף, צמיחה

مشاركة، إصغاء، تواصل وتمكين

יום חמישי, 30.9.21 בשעה 20:00

הכניסה חופשית בנדיבות הלב

רינה קדם

מנחת הפאנל – פעילת שלום סביבתית ויזמת, שמפתחת ומנהלת פרויקטים של שיתוף פעולה בין פלסטינים, ישראלים וירדנים.

סולימאן חטיב

מסע אישי  – בחירה בהתנגדות לא-אלימה כדרך חיים.

ד"ר מונא שאהין

מרחב בטוח מתוך נוכחות וחיבור לטבע – על נוכחות שלמה בתוך שיח מאתגר, ויצירת מרחב בטוח בין ילדים פלסטינים ויהודים דרך חיבור לטבע,  ומעצם השהות הפשוטה קרוב לשורשים ולאדמה.  

עזאם תלחמי

תקשורת מקרבת – כדרך ושפה לשיח בריא ויצירת קרבה בין א.נשים – על המעבר משיח של עמדות לשיח של צרכים, הקשבה מהלב ודיבור מקרב.

זהר לביא

על מפגש עם פחד והטמרתו. ועל התנועה בין רעיונות, דמיונות וציפיות פנימיים לבין מפגש אמיתי וכנה עם ״האחרת״ ועם המציאות המשותפת שלנו

ד"ר ענאן סרור

בין “אנחנו” ל”הם” – איך מתקרבים?  על החשיבות של הנרטיב הקולקטיבי ותחושת הקהילתיות, לצד טיפוח פתיחות וקרבה לקבוצה “האחרת”.

פאנל זה הינו חלק מסדרת מפגשים ושיחות המתוכננות לשנה הקרובה – בה נביא אנשי רוח, תרבות, חינוך ואקטיביזם מהחברה הפלסטינית  למפגשים פתוחים וכנים.  הכוונה שלנו לחשוף ולהיחשף לחוכמה ולרוח האנושית הנמצאת בכולנו. להכיר אנשים מעוררי השראה בחייהם ובבחירות שלהם,  שמשלבים בתוך נרטיב חייהם כפלסטינאים קולות של חיבור, הקשבה ומודעות לאנושיות שמחברת אותנו. נודה על עזרה במימון הפרויקט כדי שנוכל לקיים ולהרחיב אותו. 

מנחת הפאנל - רינה קדם

רינה קדם היא פעילת שלום סביבתית ויזמת, שמפתחת ומנהלת פרויקטים של שיתוף פעולה בין פלסטינים, ישראלים וירדנים, במהלך 16 השנים האחרונות. עבודתה מוכוונת גישה הוליסטית, וכוללת הסתכלות על הרווחה החברתית-כלכלית והסביבתית של קהילות, וכן עבודה ארוכת-טווח בשטח והשפעה על קובעי מדיניות. כיום היא מסיימת דוקטורט באוניברסיטה העברית בפיתוח קהילתי ושימור סביבתי חוצה גבולות.

סולימאן ח'תיב, מייסד-שותף ואחראי קשרי-חוץ בארגון ‘לוחמים לשלום’

מסע אישי – סולימאן ידבר על התהליך האישי שהביא לבחירתו בהתנגדות לא-אלימה כרך חיים.

סולימאן הוא יליד הכפר חיזמה, ליד ירושלים, ומתגורר כיום ברמאללה. בגיל 14 הוא נידון ל-15 שנות מאסר וריצה בפועל מאסר של 10.5 שנים. בתקופת מאסרו הוא למד היסטוריה, עברית ואנגלית, התוודע לקונפליקטים עולמיים אחרים ולמד את תולדות חייהם של פעילי שלום כגון מהטמה גנדי ונלסון מנדלה. הוא רכש את כל השכלתו ועיצב את תפיסת עולמו בכלא. בתקופה זו הוא גיבש תפיסות חדשות על העימות ועל האמצעים הנכונים לפתור אותו. כתוצאה מכך, הוא הפך למטיף מחויב לשלום במזרח התיכון, ייסד את “לוחמים לשלום” והינו חבר פעיל בתוכניות מובילות שונות, שמטרתן לקדם פתרון בדרכי שלום לסכסוך הפלסטיני-ישראלי. לאור פעילותו היה מועמד פעמיים לפרס נובל לשלום.

ד״ר מונא שאהין, אם חד-הורית לשלושה, וטרינרית ואקטיביסטית חברתית-סביבתית מחיפה​

מרחב בטוח מתוך חיבור לטבע – מונא תדבר על המפגש בין ילדים פלסטינים ויהודים בטבע, על המרחב הבטוח שנוצר הודות לחיבור לשורשים ומעצם השהות הפשוטה קרוב לאדמה. היא תעסוק גם באפשרות לנוכחות שלמה יותר בתוך שיח מאתגר סביב פערים אישיים ותרבותיים.

ד”ר מונה שאהין, פעילה חברתית וסביבתית, מתגוררת בחיפה. למדה רפואה וטרינרית, והרצתה בעמותות רבות שמטרתן התקרבות ותקשורת בין שני העמים. כיום, מונה מעצימה את החברה הפלסטינית, מנחה קבוצה של נשים פלסטיניות, מתרגלת מדיטציה ועובדת כמנטורית ב”שומרי הגן” עם ילדים פלסטינים וישראלים.

עזאם תלחמי, מאמן פלסטיני מוסמך ב-CNVC (תקשורת מקרבת-לא אלימה), ובונה שלום

תקשורת מקרבת – כדרך ושפה לשיח בריא ויצירת קרבה בין א.נשים.

עזאם תלחמי, מאמן פלסטיני מוסמך ב- CNVC (תקשורת מקרבת לא-אלימה), בונה שלום ודוגל בבריאות הנפש, נולד בחברון וכרגע מתגורר בארה״ב. מסור לתמיכה בקהילות המתמודדות עם קונפליקטים היסטוריים, לקראת שלום צודק.
עזאם ייסד את מכון ״חולול״, המספק הכשרה בינלאומית לבניית שלום, תקשורת לא-אלימה (NVC) וישוב סכסוכים. בנוסף, עזאם ייסד את האקדמיה הערבית של NVC, והוביל שיעורים אישיים ומקוונים לעיתונאים, פסיכולוגים ושוחרי שלום דוברי ערבית, ויצר תוכניות להכשרת ארגוני שלום בינלאומיים. 

זהר לביא

על מפגש עם פחד והטמרתו. ועל התנועה בין רעיונות, דמיונות וציפיות פנימיות, לבין מפגש אמיתי וכן עם ״האחרת״ ועם המציאות המשותפת שלנו.

מורת דהרמה בעמותת תובנה. היא מתרגלת ומלמדת בישראל, אירופה והודו. זוהר נמנית על המייסדים של ‘סנגהה סווה’, שמשלבת בין מדיטציה, דהרמה ופעילות חברתית. סנגה-סווה מקיימת ריטריטים של טיפול במצורעים בהודו, חידוש יערות באנגליה וסיוע לחקלאים פלסטינים בעת מסיק הזיתים בגדה המערבית. 

ד״ר ענאן סרור, פסיכולוג חינוכי ​

בין “אנחנו” ל”הם” – על החשיבות של הנרטיב הקולקטיבי ותחושת הקהילתיות, לצד טיפוח פתיחות וקרבה לקבוצה “האחרת”.

ד”ר ענאן סרור, במקור מכפר עיילבון, פסיכולוג חינוכי, מנהל תחנת שירות פסיכולוגי במזרח ירושלים. חוקר בנושא הנרטיב הקולקטיבי במצבים של קונפליקט חברתי. הוא אחד מעורכי הספר: מאנה, א. & סרור, א. (עורכים). (2020). הנרטיב הקולקטיב הישראלי ופלסטיני בסכסוך: מחווה לשפרה שגיא ועבודתה. קיימברידג ‘: הוצאת הספרים של קיימברידג’. (393 עמ’).

"צעדים בהתקרבות"

בימים אלה של קיטוב ושסעים עמוקים מתמיד בין יהודים לערבים בארץ, יוזמות לקירוב בין האוכלוסיות, למידה וצמיחה משותפת הינן דחופות במיוחד. עם פרוץ המלחמה האחרונה בעזה, קיימנו פאנל של אנשי רוח ערבים ויהודים, בו לקחו חלק 850 משתתפים, וזאת לאחר פרסום במשך יום אחד בלבד. מציאות זו הוכיחה את הצורך הדחוף לפתח פלטפורמה להמשך מפגש יהודי-ערבי ומתוכו נבעה ההחלטה להקים את הפרויקט הזה.

במיזם “תודעה בריאה”, אשר שם לו למטרה להוות פלטפורמה להתפתחות וגדילה אישית, לצד מודעות ומעורבות חברתית – אנחנו רוצים לאסוף את הכלים והפרספקטיבות הנובעים מתוך עולמות הידע, מסורות עתיקות, וידע חדש, אשר יכולים לעזור לנו, ערבים ויהודים, להתקרב.

אנו – אנשי רוח ואקטיביסטים חברתיים יהודים וערבים – מאמינים שתהליכי התבוננות, לימוד וריפוי עמוקים יתמכו בשינוי דפוסים ואמונות ובהתמודדות עם גזענות, פחד וניכור – ויאפשרו לאנשים לעשות את העבודה הפנימית הנדרשת ומתוכה להתקרב.

מתוך המרחב הפנימי שבין אדם לעצמו יכולה, לתפיסתנו, להתגלות הקרקע המשותפת לנו, אנשים  בעלי זהויות ודעות שונות, שתאפשר יצירת חיבורים, פעולות ושינוי בעולם.

בימים אלה אנו עמלים על פיתוח תוכנית שנתית ללמידה אונליין (בזום), אשר תעזור לאנשים לעבור תהליכי התפתחות עמוקים, להתבונן באמונות, תפיסות, דפוסים, רגשות ופעולות שמפרידות ביננו, ולאפשר למידה אישית, שיח אותנטי מקרב, ומרחב ליצירת גשרים ועשייה משותפת, שבאה מתוך חיבור והקשבה לעצמנו ולאחר.
לשם כך אנו אוספים את בכירי המורים הרוחניים, אנשי הטיפול, חינוך, תרבות ועשייה חברתית – שמביאים איתם ידע רלוונטי, לצד נוכחות אוהבת והשראה במי שהם. צוות המורים יהיה ברובו הגדול ערבי-פלסטיני, לצד יהודים ואנשי רוח בכירים מהעולם.
זוהי הזדמנות להיחשף לידע ולתבונה שקיימים בקרב בני כל הדתות והעמים. להכיר אנשים מעוררי השראה בתבונתם ובפעולתם בעולם, ולעבור תהליך עמוק ומשמעותי, שיאפשר חיבור וקרבה ביננו לבין הסובבים אותנו.

מפיקות הכנס

שאנייה בן חיים

מלמדת קורסים וסדנאות של תקשורת מקרבת במרכז הישראלי לרפואת גוף-נפש ובעין כרם, ירושלים ומקומות נוספים, מנחה סדנאות, ריטריטים ומסעות בטבע של עבודת רוח, רגש וחיבור, מלווה/מטפלת ביחידים וזוגות בתהליכי ריפוי אישיים וזוגיים. מנחה דיאלוגים קבוצתיים ללמידה של שיחה מקרבת במצבי קונפליקט. מורה ליוגה, מטפלת במים.

דינה עוואד סארור

מרצה וסופרת פלסטינית. ילידת הכפר בית סחור, ליד בית-לחם וכיום תושבת עילבון בצפון. פעילת שלום ואקטיביסטית למען ריפוי גלובאלי.