״מי שחוזר מהקרב כבר איננו אותו אדם.
האדם שחוזר ממלחמה זקוק למרחב ביניים של עיבוד, טיהור והתאקלמות –
כדי לאפשר לו חזרה בריאה אל החיים הרגילים״.

בן קמינסקי | 22.6.25

זוהר ווילסון: איך למנוע
מהטראומה להפוך לפוסט-טראומה

זהר וילסון השתתף בכמה מיזמים פורצי דרך לתמיכה בשורדי מסיבות ה-7 בנובמבר, בהורים שכולים, ובתמיכה ושיקום של חיילים החוזרים משדה הקרב לקראת החזרה לשגרה. במפגש מיוחד ב״תודעה בריאה״ הוא יחלוק מהניסיון ומהכלים שלו שיכולים לעזור לנו בימי מלחמה/. המפגש עם זהר וילסון יתקיים ביום ראשון ה-22 ביוני, בשעה 19:00. לחצו להרשמה ולהוספה ליומן 📝📅 לחצו להרשמה למפגש והוספה ליומן 

 

זהר וילסון
זהר וילסון

כששבו הלוחמים מהקרב, בתרבויות רבות, הם לא הורשו לחזור מיד אל הכפר, מסביר זהר וילסון. הם שהו לזמן מה במה שמכונה ״כפר מעבר״ – מרחב בטוח שבו יכלו לפרוק את המתח, לשחרר את הזעם, להתאבל, לבכות ולשתוק – לעבד את מה שעברו. רק לאחר מכן שבו אל החברה ואל המשפחה. ״החכמים שלהם ידעו״, הוא אומר, ״מי שחוזר מהקרב כבר איננו אותו אדם״. 

זהר הוא פסיכותרפיסט, מנחה קבוצות, מדריך צ׳י-קונג, ויועץ בריאות הוליסטית. ומשלב בעבודה שלו בין עולמות הרגש, הגוף והרוח. בשנים האחרונות הוא היה חלק בכמה מיזמים לתמיכה בשורדי המסיבות מה-7 באוקטובר ולתמיכה בלוחמים החוזרים משדה הקרב. 

את הרעיון של ״כפר מעבר״ אפשר למצוא גם בתרבות שלנו, מסביר זהר: כשחזרו הלוחמים ממלחמת מדיין, משה רבנו ציווה עליהם לשהות תחילה במחנה מעבר מחוץ למחנה. ״לאדם שחוזר ממלחמה דרוש מרחב ביניים של עיבוד, טיהור והתאקלמות, שיאפשר לו חזרה בריאה לעולם הרגיל״. 

״אצלנו, לוחם שהיה במשך שבועות בצפון, או חודש בעזה, מתמודד עם מוות, פחד חוסר שינה – וביום ראשון בבוקר כבר נדרש להחזיק תינוק, לשטוף כלים, לנהל דיון בזום, כאילו דבר לא קרה״. 

במפגש מיוחד בתודעה בריאה ביום ראשון ה-22 ביוני, בשעה 19:00, זהר ישתף אותנו בכלים שיכולים לתמוך בנו בימים של מלחמה, מתוך הניסיון שצבר בעבודה עם לוחמים החוזרים משדה הקרב, ויתן לנו טעימה מהגישה הרכה שלו לצ׳י-קונג המשלבת את הבנתו המעמיקה בעולמות הנפש והרגש ומהפסיכותרפיה.

אחד הנושאים שילמד זוהר במפגש הוא איך לצאת מתקיעות. הוא ילמד אותנו לזהות את מצב העוררות של מערכת העצבים שלנו הגורם לתקיעות – עוררות יתר ועוררות חסר, ואלו כלים יכולים להוציא אותנו מהתקיעות בכל אחד מהם.

בנוסף, הוא ילמד את הגישה הייחודית שלו לצ׳י-קונג. ״הרבה מהעבודה היא לא רק על ההיבט הפיזי״, הוא מסביר, ״אלא עבודה אנרגטית, יצירת זרימה ופתיחה של המרידיאנים (תעלות האנרגיה). זאת עבודה מדיטטיבית בתנועה, שמשלבת גם נשימות, וגם נוגעת בפן הרגשי. אנחנו זוכים פה בכל החבילה בתרגול אחד״. 

״המקור של צ׳י-קונג הוא באמנויות לחימה״, מסביר זהר, ״לכן הוא כולל דברים שהם מרתקים מבחינת התנועה. אבל זאת אמנות לחימה רכה. אנחנו לא נלחמים, אלא לומדים איך לעבוד נכון עם הגוף, ואיך להתחבר לכוח החיים ולהשתמש בו״.

״זה מאפשר לנו איכות חיים, משפיע לטובה על תוחלת החיים, ונותן לנו רוגע, פתיחה של חסמים, וחזרה למרכז שלנו, במיוחד בתקופה כזאת של הרבה סטרס״

למנוע מהטראומה להתפתח לפוסט-טראומה

מאז ה-7 באוקטובר החל זהר לעבוד עם קבוצת שורדי המסיבות. ״הייתי שותף ליצירה של "היער הסודי" תוכנית שהטיסה את השורדים לקפריסין במחזורים של 50 איש, ולאחר מכן גם 70 ויותר. זה היה אירוע חלוצי – לא היה דבר כזה שמטיסים אנשים שעברו פיגוע המוני לפעילות בארץ זרה כדי לווסת אותם, לקרקע אותם ולעשות איתם עבודה ראשונית כזאת. המטרה הייתה למנוע מהטראומה להתפתח לפוסט טראומה״.  לאחר מכן עבד זהר גם עם קבוצות של הורים שכולים ממאורעות השביעי באוקטובר. 

עם הניסיון שצבר זהר, הוא הוזמן להשתתף במיזם נוסף. חיילים שיצאו מהארץ להתאוורר לאחר השירות אותרו בדרום ומרכז אמריקה והוזמנו לריטריט של שמונה ימים בריזורט בפנמה, ללא עלות. 

בימים אלה זהר משתתף בשני מיזמים. מיזם "לב גן העדן" מקיים ריטריטים של רוגע וחוסן ללוחמי מילואים ובמיזם בשם ״כפר מעבר״, עמותה המלווה צוותי לוחמים ״בתפר שבין שדה הקרב לשדות החיים״. העמותה מזמינה צוותים שחוזרים מהמלחמה לשלושה ימים של ריטריט התומך ומקל על החזרה לחיים ולשגרה. 

״אנו פוגשים לוחמים ויחד איתם – בצוותים, בקבוצות, במעגלים״, הוא מסביר, ״אנחנו לומדים כלים לוויסות מצבים רגשיים, מנרמלים מחשבות, רגשות ותחושות, נושמים, מזיעים בסווט-לודג' (אוהל הזעה אינדיאני), נכנסים לאמבטיית קרח, מדברים, מקשיבים. לא מנתחים. לא מתקנים. נמצאים.  זה כל מה שאדם זקוק לו לפעמים״.

המפגש עם זהר וילסון יתקיים ביום ראשון ה-22 ביוני, בשעה 19:00. לחצו להרשמה ולהוספה ליומן 📝📅 לחצו להרשמה למפגש והוספה ליומן 

הכניסו את האימייל שרשום במערכת

אנא כתבו לנו דרך הטופס ואנו ניצור איתכם קשר בהקדם

כתוב את הכותרת כאן

ראשון בבוקר

בועז עמיחי

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

תודה שפנית אלינו.
אנו נבדוק את פנייתך וניצור איתך קשר בהקדם דרך האימייל.